Hoppa till innehållet


Scooterns dag 31 augusti 2002

Traditionsenligt genomfördes kortegekörningen genom sta´n med utgångspunkt från Wenner-Green Center . För att hinna med dagens program startade vi redan vid 11-tiden, en hel timma tidigare än brukligt, vilket möjligen förklarar att antalet deltagare inte riktigt nådde upp till vad vi normalt brukar räkna med.

Av tidsskäl fick det traditionella besöket på sööders höjder utgå vilket många av oss saknade. Istället gick färden för dryga femtiotalet skotrar av skiftande ålder och fabrikat raka spåret till Tekniska Museet där den sista uttagningen och därefter finalen i Stockholms Skotermästerskap genomfördes.

I ett strålande men något blåsigt väder blev det spännande uppgörelser på manöverprovsbanan mellan de tidigare kvalificerade och dagens utmanare. Vi hann med dryga 20-talet tävlande innan finalen tog vid.

Redan som startnummer sex satte Christer Bergh nivån med ett fint flyt i en prickfri körning på 46 sekunder. Det satsades friskt och blev till en stenhård kamp, men ingen lyckades att slå det resultatet. Finalen, liksom uttagningarna, kördes på Kymko automatväxlade mopedskotrar. Lite ovant kanske för en del, men de flesta lärde sig snabbt tekniken.

En lycklig vinnare fick ta emot förstapriset, en äkta Lambretta-klocka och ett nyuppsatt vandringspris i form av en stor Lambrettamodell på träsockel och därtill en guldmedalj från Scooterklubben.

Att han som Vespaåkare överöstes med Lambrettaprylar kanske på sikt kan få viss effekt, särskilt som Vespamotorn nyligen havererat. Fredrik Fogelqvist blev god tvåa på 46,5 och Marcello Colombo trea på 49.5. Såväl tvåan som trean tappade placeringar på sämre kryptid, vilken rätt utnyttjad kunde förbättra resultaten genom avdrag i körtid.

Alla deltagarna fick också möjlighet att bese museets skoterutställning utan kostnad. Den pågår ända fram till 3 mars så för alla som ännu inte hunnit dit finns chansen att följa skoterns utveckling från motoriserad sparkcykel i tidigt 1900-tal fram till dagens moderna skapelser.

Bo Martin